Families bezoeken! - Reisverslag uit Arusha, Tanzania van Tessa Kompagne - WaarBenJij.nu Families bezoeken! - Reisverslag uit Arusha, Tanzania van Tessa Kompagne - WaarBenJij.nu

Families bezoeken!

Door: Tessa Kompagne

Blijf op de hoogte en volg Tessa

03 Februari 2013 | Tanzania, Arusha

Zaterdag ochtend een beetje rustig aan gedaan. Helaas waren we al om 8 uur wakker, terwijl we uit konden slapen. ’s Middags hebben we families bezocht. We moesten een heel stuk lopen over slechte hobbel weggetjes. Ook moesten we over een paar slootjes en een dal waar hier en daar een grote steen in stond overheen springen. Daarna weer een stuk gelopen. Daar kwamen we eindelijk bij een paar families van de kinderen van Cheka. We waren als eerst bij de familie van leerling Neema. Terwijl we daar naartoe liepen, kwam er een dronken vent achter ons aan. Wij zijn snel het huis ingestapt en wachten op de ouders van Neema. De moeder heeft de dronken vent een beetje weggejaagd. Het was een luxe huisje waarin ze woont, maar voor ons nog steeds arm. De woonkamer bestond uit 2 banken, 2 persoonsbed, stoel, tafel en tv. De vader van Neema werkt heel hard om voor het gezin te zorgen. Gerallt ging in gesprek over hoe het ging. Nu krijgt Micheal (de vader) van de school Cheka twee geiten, zodat ze nog beter rond kunnen komen. Deze geiten gaat hij melken en zorgen dat het groot wordt, om daarna te verkopen voor vlees. Daarna zijn we bij een kleermaakster geweest. Het was een klein hokje van 1 bij ongeveer 2,5 meter. We hebben even met haar gepraat. We vroegen aan haar hoe duur zo’n naaimachine was. Ze huurt de naaimachine voor 15.000 shilling (7,50 euro) elke maand. Een nieuwe naaimachine kost ongeveer 170.000 shilling. Heel dankbaar was die vrouw toen we kwamen. We hebben de kinderen een lolly gegeven en daar waren ze ontzettend blij mee. Ook herhaalde ze een paar keer dat we altijd weer lang mochten komen. Daarna zijn we op bezoek geweest bij onze schoonmaakster van Cheka. We hadden bonen en rijst meegenomen. Dit werd hartelijk ontvangen. We hebben even bijgekletst. Ze woont met haar twee kinderen en haar zusje in een kamer van ongeveer 2,5 bij 4 meter. Daarna werd er om hulp gevraagd. Haar zusje kan niet naar school, omdat er geen geld is. Zij heeft de gouvermentschool gedaan en zou dan naar de secondary gouvermentschool moeten (middelbare school). Maar er is geen sponsor, die haar geen geld kan geven om naar school te gaan. De kosten zijn ongeveer voor één jaar 50-70 euro. Ongeveer 93% van de kinderen gaat naar de primaryschool naar de gouvermentschool. En ongeveer 7% gaat naar de secondary gouvermentschool. Kinderen die naar de gouvermentschool gaan, kunnen daar alleen heen gaan wanneer ze een sponsor krijgen. Gelukkig streeft de stichting Cheka ernaar, om alle kinderen die van Cheka komen, naar de gouvermentschool te krijgen. Daar doen ze echt hun best voor, wat telkens erg lastig is en niet altijd lukt. Pff.. na deze indrukwekkende familiebezoeken met een hoofd vol weer richting ons verblijf. Daar hebben we Lize en Michiel opgehaald, die ondertussen zijn weer gekomen na een reis van 1,5 week. We zijn met z’n allen naar een sportcafé gegaan waar we rugby hebben gekeken. Erg gezellig was dat. Gisteravond toen we weer kwamen in ons verblijf, moesten we in één keer gillen! We zagen een salamander van ongeveer 10 centimeter. Michiel en Lize keken er niet van raar van op. Terwijl wij de drie gillende keukenmeiden aan het uithangen waren. Haha we schreeuwden onze longen uit ons lijf. Vandaag doen we lekker rustig aan, even Polé Polé! Tot snel weer… Kwaheri!

• 03 Februari 2013 - 12:13

Jenneke En Bé:

Hoi Tessa,

Zeg wat heb je al veel beleeft in zo'n korte tijd!! Wat lijkt me dat byzonder ineens in een hele andere cultuur binnen stappen. Maar volgens mij past jij je snel aan. Leuke verhalen , boeiend geschreven. We blijven je volgen. Veel succes daar en geniet er vooral van. Tjuus......

• 03 Februari 2013 - 16:59

Jos:

Mooie meid in mooie natuur, ik zeg topfoto!
    En die Heinz is natuurlijk ontzettend lachen, hebben ze ook Calvé Pindakaas? In dat geval kom ik direct.

Xx

• 03 Februari 2013 - 17:41

Herma:

Hoi Tessa,
    fijn dat het zo goed gaat daar,maar e die ene foto is van jonge kalfjes volgens mij?
    geniet maar van je vrije dag, blijf je volgen vind het echt gaaf.
    Wat leef je thuis dan toch in weelde he.
    tot de volgende keer.
    groetjes Herma

• 03 Februari 2013 - 18:19

Mama.:

Hoi meisie.

Wat krijg je nu te maken met bijzondere en persoonlijke verhalen zeg.
    Mogen wij ons wel bijna schamen met onze westerse luxe.
    wat ook een prachtige natuur, geen vervuiling van papier enz,.
    mooie foto's krijgen wij er een beter beeld bij.
    Geniet er maar van.

liefs xx..

• 03 Februari 2013 - 18:25

Tessa Kompagne:

Wat een leuke reacties allemaal! Super leuk!
    Wie het leuk vind kan mij een kaartje sturen.
    Cheka School
    Tessa Kompagne
    P.O. Box 11088
    Arusha, Tanzania

• 03 Februari 2013 - 18:45

Annie Horsman:

Ik heb je verslagen gelezen, volgens mij heb je het erg naar je zin, het is een hele verandering in korte tijd. Maar je kan het, je bent een kanjer.
    Je hoort weer van ons.

Groetjes Jan en Annie Horsman.

• 03 Februari 2013 - 20:36

Paps:

Hai Tessa

Het is alweer bijna een week dat je daar bent, maar gezien je verslagen lijkt het veel langer.
    het is voor ons onvoorstelbaar dat je in zo'n klein huisje moet wonen en dat het leven door 2 geiten al een stuk beter wordt. De natuur is daar wel heel mooi en groen.Ik ben blij dat het zo goed gaat en dat je daar naar je zin hebt, ga zo door lieverd !
    Vraagje, kennen ze daar ook een jagerschnitsel ? zo nee dan kom ik niet.
    Ik kijk uit naar je volgende verslag.

Groetje"s Paps